Co prawda nie mamy w zwyczaju sprawdzania etykiety i czytania każdego ze składników. Czasem jedynie sprawdzimy wartość odżywczą danego produktu. Jednak jeśli się przyjrzymy bliżej składowi produktów w naszych szafkach kuchennych, to zauważymy, że guma ksantanowa jest już obecna w wielu produktach.
Spis treści:
Guma ksantanowa – co to?
Guma ksantanowa to wysokocząsteczkowy polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji węglowodanów. Jej wysoka rozpuszczalność i stabilność oraz odporność na działanie enzymów sprawiły, że stała się jednym z głównych polimerów stosowanych w przemyśle spożywczym.
Guma ksantanowa – właściwości
Molekularna sztywność strukturalna gumy ksantanowej nadaje jej niezwykłe właściwości, takie jak stabilność termiczna, tolerancja w roztworach kwaśnych i zasadowych. Wykazuje stabilną lepkość w szerokim zakresie temperatur i odporność na degradację enzymatyczną.
Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalna w wysokich i niskich temperaturach. Może całkowicie rozpuścić się w wodzie.
Lepkość
Wodne roztwory gumy ksantanowej mają dużą lepkość. Lepkość ta nie ulega zmianie pod wpływem temperatury ani w temperaturze zamarzania, ani w temperaturze wrzenia. Dlatego jest wybierana przez przemysł spożywczy. Dzięki niej właściwości produktów końcowych, w których jest obecna, pozostają stabilne. Niezależnie od tego, czy znajdują się one w warunkach chłodniczych, w temperaturze pokojowej, czy nawet w gorących pomieszczeniach.
Właściwości reologiczne
Roztwory gumy ksantanowej są pseudoplastyczne, co jest ważną cechą w stabilizacji zawiesin i emulsji. Ta pseudo-plastyczna właściwość poprawia cechy sensoryczne produktu końcowego (odczucie w ustach, uwalnianie smaku).
Wszystkie te właściwości sprawiają, że guma ksantanowa jest popularnym składnikiem w przemyśle spożywczym. Zapewnia wiele korzyści i jest doskonałą alternatywą dla osób z celiakią. Zwłaszcza jeśli mowa o wypiekach - zapewnia spulchnienie pieczywa, wzmacnia smak i umożliwia przechowywanie na zimno lub na gorąco.
Guma ksantanowa – zastosowanie
Zastosowania gumy ksantanowej w przemyśle spożywczym oraz w przygotowywaniu potraw w warunkach domowych są liczne i różnorodne. Dzieje się tak dlatego, że dzięki swojej naturze i właściwościom może ona dodać tekstury, smaku, lepkości. Jest w stanie zastąpić składniki takie jak niektóre dodatki, konserwanty czy gluten, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia lub wywołują alergie u niektórych osób.
Pieczywo
Guma ksantanowa jest stosowana głównie w produktach piekarniczych. Sprawia, że stają się pulchniejsze oraz z powodzeniem zastępuje gluten. Jej zastosowanie jest równie skuteczne w innych rodzajach żywności.
Lody
Sprawdza się w produkcji lodów, ponieważ opóźnia powstawanie kryształów podczas zamrażania. Dzięki temu można uzyskać znacznie bardziej kremowy produkt.
Napoje smakowe
W przypadku napojów zawierających miąższ owocowy, guma ksantanowa jest stosowana w celu utrzymania kawałków owoców w zawieszeniu, co nadaje im lepszy wygląd. Ze względu na tę zdolność do utrzymywania w zawieszeniu elementów stałych, które nie są rozpuszczalne w cieczach, guma ksantanowa jest szeroko stosowana w napojach przemysłowych, ponieważ jest również kompatybilna z resztą składników.
Niskotłuszczowe produkty light
Niesamowite zastosowanie gumy ksantanowej polega na tym, że stosuje się ją do niskokalorycznych potraw, aby zastąpić przyjemne uczucie wytwarzane przez tłuste potrawy. W mleku kokosowym light dodaje się gumę ksantanową, aby zrekompensować brak tłuszczu, co powoduje, że odczucia podczas picia mleka kokosowego są podobne do tych, jakie towarzyszą piciu pełnotłustego mleka kokosowego.
Syropy
Produkt ten poprawia płynność i przyczepność syropów do owoców, lodów czy naleśników.
Guma ksantanowa w farmaceutyce i kosmetyce
Guma ksantanowa jest stosowana jako zagęszczacz w syropach lub jako stabilizator w emulsjach dla przemysłu farmaceutycznego. W przypadku kosmetyków przydatna jest stabilność jaką zapewnia. Dlatego jest szeroko stosowana w płynach do demakijażu, kremach i maseczkach.