CiekawostkiKuchniaZdrowie

Czy olej palmowy jest zdrowy?

W debacie publicznej często pojawia się kwestia, czy olej palmowy jest dobry dla środowiska. W tym artykule zastanowimy się jednak czy olej palmowy jest zdrowy dla Ciebie.

Czy olej palmowy jest zdrowy?

Można śmiało go porównać do innych olejów jadalnych, mimo że różnią się one między sobą zawartością tłuszczów i składników odżywczych. Olej palmowy zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek, ale mniej niż inne oleje tropikalne, takie jak olej kokosowy. Jak ten produkt wpływa na zdrowie? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Olej palmowy – korzyści zdrowotne

Istnieją również dowody na to, że olej palmowy może mieć dodatkowe korzyści zdrowotne. Jest bogaty w tokotrienole, rodzaj witaminy E o właściwościach przeciwutleniających. Niektóre badania sugerują, że tokotrienole mogą spowolnić postęp demencji i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Badania wykazały również, że olej palmowy może być przydatny w leczeniu osób z niedoborem witaminy A, zwłaszcza cierpiących na mukowiscydozę, która może wpływać na wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Nie zawiera tłuszczów trans

Olej palmowy nie zawiera tłuszczów trans, które są niekorzystne dla zdrowia. Należy wspomnieć, że oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, sojowy i rzepakowy są płynne w temperaturze pokojowej. Aby jednak mogły być przydatne w wielu produktach spożywczych, muszą przejść przez proces przemysłowy, która przekształci je w stan półstały. Proces ten, znany jako uwodornieniem, tworzy tłuszcze trans, które są związane z chorobami sercowo-naczyniowymi.

W przeciwieństwie do nich, olej palmowy jest naturalnie półstały w temperaturze pokojowej. Oznacza to, że ​​nie trzeba go uwodorniać i w związku z tym nie zawiera tłuszczów trans. Według The American Journal of Clinical Nutrition, zastąpienie tłuszczów trans olejem palmowym może zmniejszyć markery ryzyka chorób serca i poprawić poziom lipidów we krwi.

 Olej palmowy może obniżyć poziom cholesterolu

Jedna łyżka stołowa tego produkty zawiera około 120 kalorii i 14 gramów tłuszczu ogółem, w tym 7 gramów tłuszczów nasyconych, 5 gramów tłuszczów jednonienasyconych i 1,5 grama tłuszczów wielonienasyconych.

Zawiera zatem tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, o których wiadomo, że są korzystne dla zdrowia. Zawiera także tłuszcze nasycone, które mogą m.in. przyczyniać się do chorób o podłożu sercowo-naczyniowym. Jednak badania wykazały, że „olej palmowy nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych pod warunkiem, że jest spożywany jako część zbilansowanej diety.

Trzeba zaznaczyć, że na plus jest także to, że olej palmowy nie zawiera cholesterolu, woskowej substancji, która może zwiększać ryzyko chorób serca. Istnieją nawet dowody na to, że dieta zawierająca olej palmowy może faktycznie obniżyć poziom cholesterolu. W badaniu klinicznym opublikowanym w czasopiśmie branżowym Food and Function w 2015 r. wykazano, że olej palmowy oraz oliwa z oliwek wręcz obniżyły poziom cholesterolu o 15%.

Podsumowanie

Odegrał ważną rolę w poprawie diety, ponieważ kraje na całym świecie wprowadziły zakaz lub ograniczenie tłuszczów trans w żywności. Wielu producentów obecnie korzysta z oleju palmowego jako naturalnej alternatywy w żywności, która wymaga tłuszczów stałych lub półstałych. Znajduje się w tak wielu produktach, że prawie nie da się go uniknąć. Dobrą wiadomością jest to, że w ramach zbilansowanej diety nie ma powodu do rezygnowania z niego.

Powiązane wpisy
Kuchnia

Polewa z białej czekolady

Biała czekolada jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników w świecie słodyczy. Dla…
Czytaj więcej
Biznes i technologieCiekawostki

Jak oszukać alkomat?

Alkomat to narzędzie, które pozwala ocenić stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu, co ma na…
Czytaj więcej
CiekawostkiStyl życia

Symbole samotności

Samotność to uczucie, którego pewnie każdy z nas kiedyś doświadczał w pewnym momencie życia.
Czytaj więcej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz zostawić komentarz? Kliknij we mnie!x