Kuchnia

Mocna czy delikatna yerba mate — jaką wybrać na początek?

Osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z piciem naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, z pewnością będą miały nie lada problem przy wyborze konkretnego gatunku suszu. Mocna czy delikatna - jaką yerba mate wybrać? Zapoznaj się z różnymi gatunkami i sugeruj się tym, co widzisz na ich opakowaniu. Podpowiemy Ci, który rodzaj jest najlepszy dla początkujących!

Od czego zależy moc yerby?

W zależności do tego, gdzie uprawiany jest ostrokrzew paragwajski, pochodzące z niego liście, z których przygotowuje się susz, mogą mieć nieco inny skład fitochemiczny. Co również istotne, yerba mate pochodzi z różnych roślin. Podobnie jak jabłka z dwóch odmian będą miały nieco inny smak, wielkość czy kolor, tak liście yerby z odmiennych gatunków i rosnące w innych krajach mogą mieć specyficzną zawartość kofeiny, garbników i innych substancji wpływających na ich smak, zapach oraz działanie pobudzające. Mocna yerba mate to również zasługa dodatku innych alkaloidów - na przykład guarany, która potęguje jej efekt energetyzujący.

Czy mocna yerba mate ma gorzki smak?

Zasadniczo należy się spodziewać tego, że wybierając gatunek herbaty znany ze swojej mocy, będzie on mniej subtelny w smaku, niż ten łagodny. Najczęściej mocna yerba mate jest dość intensywna - gorzkawa, a nawet lekko piekąca w gardło. Zdecydowanie trzeba się do niej przyzwyczaić. Jest jednak sporo osób, które piją yerbę silniejszych odmian między innymi ze względu na wrażenia smakowe, jakie ona zapewnia. Wśród wielu ciekawych propozycji tego suszu w różnych wariantach z powodzeniem można dopasować produkt, który spełni oczekiwania każdego konsumenta!

Czy delikatna yerba mate słabiej pobudza?

Łagodniejsze odmiany yerby są efektem innego procesu suszenia liści, ale również zrywania ich z gatunków znanych z mniejszej zawartości kofeiny oraz składników wpływających na smak. Dla osób, które nie przepadają za intensywnością tej herbaty, dobrą propozycją będzie delikatna yerba mate - inaczej preparowana przed zapakowaniem, dużo subtelniejsza w smaku i nieco mniej energetyzująca.

Jaki gatunek suszu wybrać na początek?

Klasyczne odmiany argentyńskiej yerby takie jak Rosamonte należą do tych najczęściej wybieranych przez początkujących konsumentów. To właśnie delikatną yerba mate bez dodatków poleca się na starcie swojej przygody z piciem tego naparu. Dlaczego? Ponieważ, abyś mógł zdecydować o tym, czy lubisz ten smak, zapach i efekt pobudzający, powinieneś zapoznać się z jak najbardziej czystym, naturalnym wariantem naparu. Polecamy, aby dopiero po kilku dniach picia go w takiej wersji dokonywać ewentualnych modyfikacji sposobu parzenia, czy zmienić gatunek suszu.

Jak przyrządzić swoją pierwszą yerbę?

Delikatny gatunek suszu ostrokrzewu paragwajskiego warto na początek zaparzać z mniejszej ilości - na przykład z jednej łyżeczki. W miarę, jak zaczniesz przyzwyczajać się do tego charakterystycznego smaku, możesz zwiększać ilość suszu, by był on mocniejszy, lub postawić na wzmocniony gatunek herbaty. Wybierz ten z dodatkiem trawy cytrynowej czy guarany, aby zapewnić sobie zdrowy zastrzyk energii każdego poranka!

 

Artykuł partnera

Powiązane wpisy
Kuchnia

Kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna, znana także jako Bulletproof Coffee, to napój, który zyskał popularność…
Czytaj więcej
Kuchnia

Jak zostać przedstawicielem Thermomix?

Thermomix to nie tylko wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, ale także globalna społeczność z…
Czytaj więcej
Kuchnia

Mielenie kawy - Thermomix

Dla wielu z nas dzień zaczyna się nie od koguta, a od świeżo zmielonej kawy. Aromatyczny napój…
Czytaj więcej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz zostawić komentarz? Kliknij we mnie!x