Tort kojarzy się z wykwintnym, często bogato przyozdobionym i słodkim deserem podawanym na najważniejszych przyjęciach takich jak imprezy urodzinowe, wesela czy pierwsze komunie. Tort chlebowy, zwany także kanapkowym, może zatem wzbudzić zdumienie. Warto jednak zaserwować go naszym gościom ponieważ wygląda bardzo efektownie i pysznie smakuje. Przyrządzimy go z pszennego chleba tostowego oraz trzech domowych past: pierwsza będzie składać się z pieczarek i szynki, druga z serka, ogórka i koperku zaś trzecia z serka, jajek i cebulki. Ponadto do ozdobienia wytrawnego tortu możemy wykorzystać ulubione wędliny lub warzywa.
Spis treści:
Składniki
Do przygotowania pierwszej pasty do tortu z chleba tostowego wykorzystamy:
- 400 g pieczarek,
- 300 g szynki konserwowej,
- średnią cebulę,
- łyżeczkę masła oraz
- mały słoik majonezu.
Do przygotowania drugiej pasty będą potrzebne z kolei:
- dwa serki naturalne,
- 100 g chudego sera twarogowego,
- ogórek,
- trzy łyżki koperku
- i dwa ząbki czosnku.
Na trzecią pastę wykorzystamy natomiast:
- 300 g serka topionego,
- trzy łyżki zielonej cebulki,
- trzy ugotowane na twardo jajka,
- oraz 100 ml śmietany 30%.
Dodatkowo do tortu kanapkowego będą nam potrzebne takie składniki:
- trzy opakowania pszennego chleba tostowego,
- sześć ogórków konserwowych,
- opakowanie kiełków,
- ulubiona szynka,
- jajka ugotowane na twardo,
- żółty ser,
- a także rzodkiewki.
Tort chlebowy – wykonanie
- Przygotuj pierwszą pastę: pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, potem podsmaż je na rozgrzanej masłem patelni i wystudź. Szynkę pokrój w paseczki. Pieczarki, cebulę i szynkę połącz z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki.
- Przygotuj drugą pastę: obierz ogórka i pokrój wzdłuż na pół, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Koperek posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj serki z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj trzecią pastę: jajka pokrój w drobną kostkę, cebulkę poszatkuj. Wymieszaj w misce razem z serkiem i śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem i także wstaw do lodówki.
- Z kromek chleba tostowego odkrój skórki. Pokrój je w kostkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C aż do momentu, w którym skórki będą rumiane. Wystudź. Ogórki konserwowe i rzodkiewki pokrój w plasterki, jajka - w kostkę.
- Kromki chleba (tostowego bądź zwykłego) ułóż na tacy, wierzch posmaruj pierwszą pastą, na wierzchu ułóż plasterki ogórków. Połóż kolejną warstwę chleba i posmaruj drugą pastą, posyp kiełkami. Połóż kolejną warstwę chleba i posmaruj trzecią pastą. Boki tortu posmaruj niewielką warstwą majonezu. Wierzch tortu udekoruj ulubioną szynką, rzodkiewką i jajkami, posyp przygotowanymi ze skórek grzankami. I tort chlebowy gotowy! Smacznego!
Piękny!